dissabte, 8 de febrer del 2014

Presentació de l'ANC d'Equador a Quito

Ramiro Diez, el popular periodista radiofònic, va ser nomenat “Ambaixador de Catalunya” per l'ANC-Equador i va signar per la independència


La presentació de la secció equatoriana de l'ANC va tenir lloc el divendres 7 de febrer al vespre a la fundació Pueblo Indio del Ecuador, continuadora de l'obra del “bisbe dels indis” equatorià Leonidas Proaño. L'acte va començar amb les paraules de Nidia Arrobo, directora de la fundació, que va donar la benvinguda als presents saludant en quítxua, català i castellà.


A continuació, Belén Murillo, coordinadora de l'ANC - Equador, va fer un parlament introductori sobre el procés independentista català. Després d'un video sobre la cadena humana, Joan Berni, tresorer de l'ANC, va explicar la campanya “Signa un vot”.

El darrer a intervenir va ser Ramiro Diez, el popular periodista radiofònic, amb un programa de difusió cultural que lidera l'audiència de les tardes quitenyes de fa anys. Va explicar el seu enamorament de la cultura catalana a partir de la descoberta de la Nova Cançó i de les grans amistats posteriors amb catalans. Va celebrar la segura conformació d'una república catalana independent. Es va emocionar profundament quan, en acabar el vibrant discurs, Belén Murillo li va fer entrega del primer diploma d'ambaixador de Catalunya al país, concedit per l'ANC-Equador per la seva trajectòria de difusió de la cultura catalana.

Entre els mèrits de Ramiro Diez per al diploma, a part de la inclusió continuada de música catalana en els seus programes (Con Cierto Sentido, actualment i de fa anys) i l'obertura que sempre ha tingut per a la col-laborar amb les iniciatives de la comunitat catalana, cal fer esment del canal de ràdio en català per internet que manté desinteressadament des del 2010 (Radio La Vida, canal català). En relació al vincle amb Catalunya, un moment especialment entranyable per a ell va ser quan va poder conèixer personalment en Joan Isaac, de qui feia anys que en passava cançons, en la primera gira equatoriana del cantautor. Mantenen una estreta amistat, i fins i tot tenen una cançó conjunta (América, lletra de Ramiro Diez, música i veu de Joan Isaac).

Després del torn de preguntes, gran part dels presents, entre ells en Ramiro Diez, van signar per la independència sota la supervisió d'en Joan Berni, apoderat per a la recollida de signatures (com a aclariment, les signatures per a la independència es comptabilitzen de manera diferenciada per a estrangers, i es consideren molt interessants per a explicitar el suport internacional).

El perfil dels assistents, al voltant de trenta, va ser variat: equatorians que havien viscut o viuen a Catalunya, amics i familiars de catalans, líders del moviment indígena Ecuarunari i catalans residents a l'Equador, de l'onada actual i de més antics. Un dels equatorians, en Galo Montalvo, va despertar l'interès general quan va explicar que és membre dels Castellers de Valls i que està escrivint un llibre sobre els castellers.

En el torn de preguntes, algunes de les inquietuts del públic havien estat sobre les diferències entre el procés basc i català, la inclusió dels Països Catalans al procés, la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent i la relació entre la lluita social i la independència.

En finalitzar l'acte, els assistents van compartir menjars típics catalans elaborats pels membres de l'ANC-Equador.
Podeu trobar fotos de l'esdeveniment a https://www.facebook.com/ancequador/photos_stream

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada